MI A BEVÁSÁRLÓ KÖZÖSSÉG?

A bevásárló közösség a helyi termékekhez való hozzájutás egy újszerű módja, szaknyelven a rövid élelmiszer ellátási lánc egyik formája.
Összekötjük a tudatos vásárlói igényt a környékbeli termelők kapacitásával és megszervezzük a termékek átadását 1-2 órás alkalomra, kétheti rendszerességgel.
A beszerző, elosztó alkalmakon találkozni lehet a termelőkkel is, szerintünk ez a közvetlen viszony mindenképpen fontos ebben az alapvetően bizalomra építő kezdeményezésben.


MIÉRT JÓ?

A termelőnek jó, mert fixen tervezheti bevételét, és gyorsan lezajlik az árucsere, nem kell a piacon árusítania egész nap. Ugyanakkor a vásárlói közösség tagjai állandó vevői lesznek, így remélhetőleg folytatni tudja gazdálkodói tevékenységét, megmenekül attól, hogy a szupermarketek térnyerése kiszorítsa a piacról. Magyarul: végezheti, amihez ért, termelhet tovább.
A fogyasztónak jó, mert tervezhető a beszerzés a kínálati lista alapján, előre megrendeli a terméket, melyet a termelő előre összekészít és elhoz. Vásárlásával támogatni tudja a környékbeli gazdák, őstermelők működését, egészségesebb, kisüzemi, vagy kis mennyiségben előállított élelmiszerhez juthat, korrekt áron.
A környezetnek jó, mert a helyi termékek vásárlásával jelentősen csökkennek a szállítási és csomagolási környezeti terhek.
A közösségnek jó, mert a legfontosabb dolgok, kötik össze tagjait: személyes igény az egészséges táplálkozásra, felelősségvállalás és elkötelezettség a fenntartható társadalom iránt. A fenti kihívásokra a kíméletes, hosszú távú következményekkel is számoló gazdálkodás és a közvetlen kereskedelem modellje adják a legjobb megoldást.

MIÓTA MŰKÖDIK?

Esztergomban 2012. januárban indult útjára a Kiskosár Bevásárló Közösség. Alapja a 2011. szeptemberben rendezett Tudatos Vásárló Fesztivál helyi termék piaca volt, amit az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület szervezett. Ott fogalmazódott meg a gondolat, hogy jó lenne Esztergomban is bevásárló közösséget alapítani. Volt egy indító, útkereső megbeszélésünk és fokozatosan jutottunk el a máig.

KIK MŰKÖDTETIK?

Akiknek köszönhetjük, hogy létrejött a bevásárló közösség:
Borosházi-Nagy Zita, Koós Zsuzsi, Lőrincz Zsuzsanna, Mohai Zsuzsi, Friedmann Róbert, Mitter Balázs, Horváth Zoltán.

Fotóinkat Mitter Balázs, Luminoso készíti, köszönjük!

HOGYAN CSATLAKOZHATSZ?

Ha vásárlóként szeretnél csatlakozni hozzánk, ide kattintva tudsz tájékozódni.

Ha termelőként csatlakoznál a Kiskosár Bevásárló Közösséghez, lépj kapcsolatba velünk.

Ha követnéd Facebook oldalunk aktualitásait, kedveld az oladalunkat.